1. Home
  2. Colofon

Colofon

Het achtste gebod: "Gij zult niet stelen"

Luc Castermans is de maker van deze site. Graag wil ik allen bedanken die het bouwen van deze site mogelijk hebben gemaakt en nog steeds maken. Naast mijn gezin en familie, die mij zowel de inhoud van de site, maar vooral ook de tijd van het maken gunt, wil ik ook diegenen bedanken die het maken van de site mogelijk maken. Met name allen die vrije software hebben ter beschikking gesteld aan ons allen.

Laat ik verder gaan met de mededeling dat deze site is gebouwd met behulp van legale software. Bijzonder? Ja, dat denk ik wel! Ik heb zelf software ontwikkeld en doe dit nog steeds. Ik ben verder opgevoed met het gebod "Gij zult niet stelen" voor ogen, en daarom doe ik niet zoals de meeste mensen mee met het stelen van software. Oh ja, ik weet er zijn vele eufemismen voor in omloop "even kopietje trekken" is de meest gehoorde, en "het is toch maar software". Nee mensen, het is een product, dat onder voorwaarden valt, en als u die niet in acht neemt betekent dat in dit geval meestal stelen.

Maar Luc, heb jij dan software gekocht? Ja, dat heb ik zeker, alleen is de software waarmee deze site is gemaakt, gratis en voor niks, maar wel legaal, en heb ik die dus niet hoeven te kopen. Ik heb namelijk gebruikt gemaakt van "Open Source Software", die overigens niet perse gratis hoeft te zijn! In dit geval is die software dus wel gratis en kun je ze downloaden. Goed, maar wat heb je nu gebruikt Luc? Hieronder komt dan de lijst.

Product Functie
Nanoc
nanoc logo
Nanoc is a static-site generator, fit for building anything from a small personal blog to a large corporate website.
Tidy
w3c logo
Met Tidy kun je je HTML-bestand controleren, maar ook formateren. Tidy is door het W3C consortium gemaakt en wordt er door ondersteund. Het programma is voor allerlei platformen beschikbaar. Tidy meldt dus fouten in je HTML pagina, maar kan ook helpen de pagina op te poetsen, door b.v. het verwijderen van lege HTML elementen.
SFTP
sfth ikoon
Wellicht triviaal, maar als je die prachtige HTML bestanden hebt, dan staan ze nog niet op je server. Met het SFTP-protocol, tevens ook programma, kun je ze naar je webserver kopieren.
GIMP
gimp logo
Praat je over het web dan praat je ook over plaatjes. Deze site bevat foto's, en die zijn met behulp van GIMP zodanig bewerkt dat ze toonbaar zijn, maar ook zo klein (gemeten in bytes) dat ze snel downloaden. Een voorwaarde voor een site omdat bezoekers hebben nog steeds analoge modems. Met GIMP kun je allerlei grafische formaten bewerken, JPEG om er een te noemen, maar ook het PNG-formaat. Dit laatste heeft mijn voorkeur omdat het een formaat is waar geen patenten op rusten en verlies vrij is. Verliesvrij betekent dat je plaatjes niet gecomprimeerd worden zodanig dat informatie uit je plaatje wordt weggegooid.
Debian
debian logo
Tot slot moeten alle bovengenoemde tools ergens op draaien, een computer heeft een operating systeem nodig. Mijn tools draaien op Linux, specifieker op de Debian GNU/Linux distriutie. Nu is het absoluut niet kritisch welke distributie je gebruikt hoor ! Pak er maar een en bovengenoemde tools zullen zeker draaien !
GNU
gnu logo
Tot slot moet ik de GNU text-utilities vermelden. Waarom? Nou, HTML-bestanden zijn niet meer of minder dan tekst- of te wel ASCII bestanden. Om deze te manipuleren, of om er bijvoorbeeld in te zoeken, gebruik je best de GNU text-utilties. Voor b.v. het zoeken gebruik ik grep, maar ik vervang ook wel eens woorden in alle HTML-bestanden, en dat doe ik met een bash-script dat gebouwd is rond sed.
Laatst geüpdatet op 2021-01-03 om 18:41:54.