Deze bladzijde toont enkele foto's uit het archief van de familie en geeft zo een inzicht in het reilen en zeilen van deze familie rondom de eerste helft van de 20e eeuw.
De familie Ronda(g)s omstreeks 1932/33 ter gelegenheid van de priester wijding van Noonk Evera; Zowel Toon Rondags als Jeanne Rondas zijn in de foto bij-geretoucheerd. Toon was in 1927 overleden en Jeanne was ingetreden in het klooster.
Noonk Evera: dit was geen `noonk' maar een neef; zoon van Nelissen (van Hees); geboren in ±1907; overleden in 1980. Hij was pater in de orde van de "Priesters van het Heilig Hart"; hoofdklooster was in Heverle (bij Leuven); priester gewijd ±1932; kwam naar het klooster van de orde in Lanaken (de "Paters aan de statie") rond 1935; er was daar een juvenaat waar hij les gaf; hij was er ook hoofdkoster en verantwoordelijke voor de hof; overleed er op 13-01-1980 op ±72/73 jarige leeftijd.
De familie was verchristelijk van vóór de oorlog. Er heerste een enorme eerbied voor geestelijken. In de ogen van die mensen waren priesters onfeilbaar, onaantastbaar, enz. Dit, plus het feit dat `t een familielid was en hij dus glans meedeelde aan de familie, verklaard waarom hij op de foto mocht (moest!). Hij zit dan ook centraal! Eigenlijk zit hij op de plaats van Groete Pa.
Foto genomen in 1950 ter gelegenheid van de afreis van tante Jeanne naar Ceylon. Gebeurde in de tuin van het klooster waar tante Jeanne verbleef. Couvent de Notre Dame du St. Rosaire; Rue Tanixe, Bressoux, Liège.
Ze mocht zelf niet naar haar familie komen, dus ging de familie naar haar toe. We reden in een grote camion met afdekking en zaten op gewone stoelen die in de laadbak werden gezet. Tante Jeanne heette in het klooster Soeur Marie-Godelieve. Op de foto draagt tante Jeanne het witte tropen habijt - voor de foto.
Deze foto is blijkbaar op dezelfde dag genomen dat priesterwijding van Noonk Everard gevierd werd omdat de attributen en de lokatie met deze foto overeenkomen. Bedenk dat in die tijd het nemen van een foto bijzonder was, en men zal ongetwijfeld gezegd hebben "nu we hier zijn, laten we nog een foto van de jongens maken".
Een foto omstreeks 1928. De foto is zonder speciale aanleiding genomen bij een fotograaf in Maastricht. Maria kijkt een beetje nors maar dit kwam omdat ze net was gaan werken in een winkel en geen goesting had om op de foto te staan. De vlek op de wang van Margaretha is een gevolg van een beschadiging op de foto.