1. Home
  2. Techniek
  3. Netwerk

Netwerk

Mijn netwerk ... is de titel, maar sinds wanneer heb ik eigenlijk een netwerk? Eigenlijk pas sinds ik een Pentium 90MHz processor machine aan een Pentium 200MHz koppelde. De 90MHz machine diende als database server voor de Pentium 200MHz. Daarvoor had ik geen netwerk, slechts losse machines. Begonnen met aan Atari ST, met een dijk van een processor in die dagen, een 68000 processor van Motorola. Hierna doorgegroeid naar een Atari TT en uiteindelijk toch maar begonnen aan een Intel machine, met als hoofdreden dat je er zo fijn Linux op kon draaien. En dat laatste is inderdaad gelukt. Reeds ik 1995 was ik in staat vanaf deze machine een X-sessie op te zetten, via een analoge telefoonlijn (!) naar de servers op mijn werk. Fantastisch, dat dit toen al kon vanaf mijn zolderkamer.

Ooit ben ik begonnen met computer programma's te ontwikkelen op hardware die veel mensen heden tendage niet meer herkennen, wat te denken van: Philips P1000 (TUE1), Burroughs mainframe (TUE) en een DEC 20 2 (Dr.Neher Laboratorium). Dit gebeurde in de meest uiteenlopende programmeertalen: Algol60, Pascal, 8080 assembler en Basic. Geen "C", die taal heb ik later als auto-didact geleerd. Op het gebied van operating systemen passeerden er ook velen de revue, uiteraard hadden de mainframes eigen operating systemen, later kwam ik in aanraking met Unix en zijn variaten, en leerde de ijzersterke combinatie van Unix en de programmeertaal "C" kennen. Een paar dat mij sindsdien niet meer heeft los gelaten en op een plaform als Linux nog steeds actueel is. De uitvinders van deze zaken hebben met recht hun prijzen verdiend.

Met al mijn ervaring, draai ik in hoofdzaak appplicaties op Linux machines, zowel voor mijzelf, mijn familie, maar ook voor derden. Hoofdredenen hiervoor zijn dat het vrij verkrijgbare applicaties zijn, die berusten op open standaarden, en die mij niet in een technisch als commercieel keurslijf dwingen. Ze zorgen er voor dat ik mij vrij voel. Sinds augustus 2004 draai ik Debian GNU/Linux op mijn servers, en gebruiken mijn gebruikers X-applicaties via thin-clients.

Mijn computer historie:

1. TUE: Technische Universiteit Eindhoven

2. Digital Equipment Coorperation

Laatst ge├╝pdatet op 2021-01-01 om 09:30:24.