1. Home
  2. Techniek
  3. Netwerk
  4. Netwerk 2006

Netwerk 2006

Gedurende 2006 werd de behoefte aan een machine die naast alle tekst functies ook geluid en beeld zou kunnen bewerken onder Linux veel groter. Allereerst is gewerkt aan een oplossing waarbij de thin-clients geluid zouden kunnen produceren. Het is gelukt om thin-clients geluid te laten maken, echter tevens werd geconstateerd dat de kwaliteit van dit geluid beneden de maat was. Door het transport via het netwerk was het een hakkelend geluid. De conclusie was dat deze oplossing geen oplossing was waarbij je de gebruiker zou kunnen adviseren om b.v. een CD te laten beluisteren.

Om de gebruikers toch een oplossing te beiden, en tevens de beschikbare PC's goed te benutten is gekozen voor de configuratie van Canne als Linux werkstation. Bijkomend voordeel is dat deze PC een NVIDIA-kaart bevat waardoor we de OpenGL beeldscherm versneller kunnen installeren. Nu worden de XServer Compiz mogelijk en draaien programma's als Google Earth. Het geheugen van Canne was met 256 MB aan de kleine kant, en daarom is er 1 GB ingeplaatst. Met 1 GB is deze machine uit 2002 weer aangepast aan de eisen van nieuwe software.

Op Canne is net als op Mestreech Debian GNU/Linux Etch geïnstalleerd. Alle software wordt lokaal op Canne geïnstalleerd. De machines worden gekoppeld, door het via NFS delen van de /home-directory. Verder moeten aanpassingen gemaakt worden voor: mail (exim-configuratie), GAIM (firewall configurate), /etc/passwd, /etc/shadow, /etc/group

Wat betekent dit voor de gebruikers? Het betekent dat ze voor typisch kantoor werk op elk op het netwerk aangesloten PC terecht kunnen, voor het afluisteren van CD's, werken met geluid, etc. gebruik moeten maken van één bepaalde PC, namenlijk Canne.

nieuw
Laatst ge├╝pdatet op 2021-01-01 om 09:30:24.